Het juiste klantenbestand maken en uploaden (met Unicode UTF-8)

Om het juiste klantenbestand te maken, volg je onderstaande stappen. Allereerst hoe je het juiste Excel bestand maakt, en daarna de vervolgstappen en aandachtspunten om het juiste CSV bestand te krijgen. Deze stappen zijn cruciaal voor het goed uploaden van het bestand!

Het juiste Excel bestand maken:

1. Open een Excel-bestand en maak de eerste drie kolommen (Kolom A, B en C) als volgt aan: Voornaam, Achternaam, Emailadres, of download het CSV-document van Google Sheets. Deze kolommen staan vast en zijn nodig voor Starred om de contactgegevens juist in te laden. Als je één van deze kolommen niet wilt gebruiken, laat de kolom dan leeg (maar vul wel de eerste regel in!);
  2. Na deze drie vaste kolommen kun je kolommen toevoegen met andere kenmerken waarop je de respons wilt kunnen segmenteren;
  3. Vul de kolommen met je contacten. Je bestand ziet er dan zo uit;

1. Kies in Starred voor Upload CSV of Excel en upload je bestand!

Wil je van dit bestand een juist CSV bestand maken? Volg dan deze vervolgstappen:

1. Klik in het juiste Excel bestand of Google Sheets bestand op de knop Opslaan als en selecteer het bestandsformaat .CSV (gescheiden door lijstscheidingsteken);
  2. Om er zeker van te zijn dat het bestand wordt opgeslagen in UTF-8 code, check het volgende: Klik op de knop Extra-knop onderin en kies vervolgens Web opties;
  3. Ga naar het tabblad 'Codering' en kies onder Document opslaan als voor Unicode (UTF 8);
  4. Klik op OK, vervolgens op opslaan en je CSV-bestand is klaar om te uploaden;
  5. Kies in Starred voor Upload CSV of Excel en upload je bestand!

CSV vanuit andere applicatie
Hierbij is het belangrijk dat je de eerste drie kolommen gelijk houdt als bij het Excel-bestand.

Kopiëren/plakken vanuit Excel
Het is ook mogelijk om je contacten vanuit een Excel bestand te kopiëren en te plakken. Zowel bij Nodig uit als bij Voeg contactpersonen toe onder Relaties kun je eenvoudig de cellen uit je Excel-bestand kopiëren en plakken in het veld. Ook hier is het van belang dat het Excel bestand de juiste en zelfde volgorde heeft. Hoewel de data wellicht wat scheef in het veld staan, worden de contactpersonen en kenmerken wel goed verwerkt in de uitnodiging.