Alleen als je onder een steen heb geleeft het afgelopen jaar, heb je niet gehoord over een nieuw wetsvoorstel, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Op 25 mei 2018 is deze voor bedrijven in de Europese Unie ingevoerd. In dit artikel gaan we in op wat de AVG is, hoe Starred er voor zorgt dat zij binnen de AVG werken en hoe jullie middels Starred aan de AVG kunnen voldoen.

Allereerst: de AVG, wat is dat eigenlijk?

De AVG (of GDPR in het Engels) is in feite een wet die richting geeft aan hoe bedrijven met persoonlijke data om moeten gaan. Het vervangt de 'Data Protection Directive' (DPD) die is opgesteld in 1995, in de tijd van AOL en MSN.

Hoe is de AVG ontstaan en waarom hebben we de AVG?

De DPD kwam in het leven in 1970 door de Data Protection Act. In die tijd was het delen van data, in vergelijking met nu, onvoorstelbaar ouderwets. De AVG is een geupdatët versie van de DPD die zich aanpast aan de huidige, technologische wereld. 

De AVG samengevat:

 • Gestandaardiseerde wetgeving omtrent beveliging van persoonsgegevens in de EU.
 • Geen onverenigbare gegevens over parlementaire gegevens meer in de Europese Unie. Er zal nu slechts één verordening inzake gegevensbescherming zijn die in de hele EU van kracht zal zijn.
 • Verbetert de rechten die individuen hebben om hun eigen gegevens te beheren.
 • Verduidelijkt en verbetert de regels voor het overbrengen van gegevens uit de EU.

Hoe verhoudt dit zich tot feedback uitsturen?

Als we willen kijken naar hoe AVG feedback-enquêtes beïnvloedt, moeten we duidelijk zijn over welke feedback-enquêtes zijn, en welke dat niet zijn. Feedback van klanten is een essentieel onderdeel van elk goedlopend bedrijf, om een kwalitatief hoogwaardige klantenservice te kunnen leveren, moeten we weten wat onze klanten denken en voelen. Het verzamelen van feedback is net zo goed onderdeel van het zakendoen als het handelen, het verzenden van facturen en inkooporders. Dat is anders dan marktonderzoek.

Wat is marktonderzoek en waarom is het anders dan feedback?

De definitie van marktonderzoek door de British Library luidt: 'Geef bedrijven zoals de uwe de luxe om op inzicht gebaseerde, goed onderbouwde beslissingen te nemen om een winstgevende marketingstrategie te creëren. Voor degenen die op onaangesproken markten afstevenen of zich diversifiëren in een compleet nieuwe sector, helpt marktonderzoek om bedrijfsrisico's te beperken door precies te weten wat uw klanten willen. '

Marktonderzoek gaat de gegevens gebruiken om uw marketingstrategie ten goede te komen, bijvoorbeeld om uw klanten te bellen of e-mailen.

Het cruciale verschil is: met feedback van klanten gaat u de gegevens gebruiken om uw klant de gelegenheid te geven om u hun ervaring met uw service te vertellen en of u goed werk levert of niet. De feedback wordt gebruikt om de klant ten goede te komen, om zijn geluk te verbeteren en niet om de marketingstrategie van het bedrijf ten goede te komen. Als u negatieve feedback ontvangt, kunt u eventuele problemen oplossen of oplossen in een spreadsheet om te helpen bij het bepalen van de strategie.

Het is belangrijk om te erkennen dat marktonderzoek en feedback niet hetzelfde zijn en dat u verschillende verplichtingen zult hebben als het gaat om AVG.

Hier zijn de 3 hoofdrollen voor feedbackonderzoek in het licht van AVG

 • Data subject - Is het onderwerp van de opgeslagen contactgegevens / gegevens. In het geval van feedback van klanten is dit de persoon die een enquête ontvangt, de respondent.
 • Controller - Is de organisatie geïnteresseerd in de feedback en verantwoordelijk voor het verzamelen van de feedback. Deze organisatie bepaalt hoe de gegevens worden verwerkt.
 • Processor - de partij die de gegevens verwerkt namens de controller, in ons geval: Starred

Wat moet ik weten als ik een klant ben die Starred gebruikt om feedback te verzamelen vanaf mei 2018?

Er zijn 5 punten van belang om te zorgen dat uw onderzoek in lijn is met de AVG:

 1. Heeft u te maken met gevoelige gegevens? Dit kan van alles zijn, van ras, etniciteit, politiek tot gezondheid en seksuele activiteit. Als u gevoelige gegevens gebruikt, moet er een legitieme reden zijn waarom, en moet u ervoor zorgen dat er geen gevoelige gegevens in uw feedbackformulier staan.
 2. Zorg ervoor dat uw feedback klantgericht is. Zorg ervoor dat u op het juiste moment de juiste vragen stelt en ze opvolgt.
 3. Voeg een privacyverklaring toe. Wees bondig, transparant, toegankelijk en vermeld dat je om feedback vraagt.
 4. Processoren. Zorg ervoor dat alle processors AVG-compatibel zijn.
 5. Rechtmatige verwerking. Als je te maken hebt met gevoelige gegevens, moet je expliciet toestemming krijgen om feedback te vragen.

Voldoet Starred aan AVG?

De AVG biedt meer veiligheid, transparantie en controle over al onze persoonlijke gegevens online. Hier bij Starred behandelen we de verwerking van persoonlijke- en privacygevoelige gegevens met de grootste zorg. Dit is wat we doen rond de nieuwe verordening:

 • We hebben onze Algemene voorwaarden en de Overeenkomst voor gegevensverwerking beoordeeld. We hebben je al op 20 oktober 2017 hierover geïnformeerd. We hebben de oude wet vervangen door de nieuwe, de AVG, inclusief de juiste verwijzingen. Vanuit inhoudelijk oogpunt is er niets veranderd, maar de datum van de laatste versie is vergelijkbaar met de ingangsdatum van de AVG, 25 mei 2018.
 • We hebben de documentatie in meer detail bijgewerkt over de organisatorische en technische maatregelen die Starred heeft genomen om persoonlijke gegevens te beveiligen.
 • We staan u toe om uw privacyverklaring toegankelijk te maken wanneer uw enquête met ster aan uw respondent wordt getoond. Op deze manier kunt u duidelijk zijn over het doel van de enquête en de informatie die wordt verwerkt.
 • We hebben onze 'subprocessors', zoals AWS, beoordeeld om na te gaan of ze AVG-compatibel zijn.
 • Ten slotte hebben we een Data Protection Officer aangesteld bij Starred, die intern voor de privacy zorgt en werkt volgens het principe van 'privacy by design'.

Wat zijn de basisprincipes die ik moet weten als ik een respondent ben van een feedbackformulier met ster:

Recht om te worden vergeten. U kunt de controller, in ons geval het bedrijf dat u een feedbackonderzoek heeft gestuurd om uw gegevens te verwijderen, vragen of u kunt een verzoek naar de processor in dit geval met de ster verzenden en wij zullen het bedrijf dat u een sur heeft gestuurd op de hoogte brengen.

Did this answer your question?